donderdag 5 februari 2009

De 4e dag: Folklore?

4 dagen bezig en nu al zoveel informatie dat ik de komende 5 minuten even niet waar ik moet beginnen. Blog tijd!!

Dinsdag middag zijn we naar de Boekman stichting geweest, het Walhalla voor cultuur literatuur. Hier heb ik de volgende artikelen gevonden en lezen:

Moeilijk om te verzamelen? immaterieel cultureel erfgoed en musea door Marc Jacobs directeur Vlaams Centrum voor Volkscultuur uit Museumpeil 23 voorjaar 2005 29-32.
In dit stuk wordt uitgelegd wat immaterieel erfgoed is: het gaat vooral om dat het volkscultuur en gebruiken is) en wat voor een context verandering musea hieraan kunnen geven: objecten veranderen van gebruiksvoorwerp in kijk objecten. volkscultuur veranderd in folklorisme.


Traditionele (nep) dans

Het artikel geeft ook een uiteenzetting van de immaterieel erfgoed Conventie van 2003. Wat zijn de valkuilen en waar liggen de kansen? Een kans voor paradiso ligt in artikel 13d wat onder ander gaat over administratieve maatregelen. Op de laatste bladzijde staan twee voorbeelden van musea die zich bezighouden met immaterieel erfgoed, deze kan goed gebruikt worden in het overzicht van projecten wat ik samenstel.


UNESCO & werelderfgoed: wat wel, wat niet door Laurens van der Zee uit Unesco Nieuws 3 2004 p. 5-6
Dit artikel is over het algemeen een herhaling van wat ik allemaal al weet. Het geeft een introductie over waarom immaterieel erfgoed de wereld in is geholpen en komt natuurlijk met de definitie van immaterieel erfgoed. Er staat wel in dat voor immaterieel erfgoed ook een lijst is samengesteld, dit wist ik nog niet en is handig om er naast te houden. Ben je benieuwd naar de lijst dan kan je hem hier vinden: DE lijst

Leisure & kunst en cultuur: vriend of vijand? door Frans van Dok en Jos Gadet uit Vrijetijdstudie nr 1 jaargang 23 2005
Dit artikel is een samenvatting van iets (waarvan weet ik eigenlijk niet...) het is een uiteenzetting over of commercie, kunst en cultuur samen kunnen. De conclusie is dat de auteurs vinden dat de strijdbijl begraven moet worden en dat alles in de vrijetijd samen kan. hmm... nuttig? Niet voor nu in iedergeval

Het laatste artikel dat ik gelezen heb: Een levendige omgang met het verleden Immaterieel Erfgoed door Albert van der Zeijden uit Levend erfgoed jaargang 3 nummer 1 2006 p. 12-17
Dit stuk gaat vooral om levend erfgoed begint met de verschillen van materieel en immaterieel erfgoed aan te geven. Daarnaast word de vraag of het mogelijk is immaterieel erfgoed te bewaren en hoe dit dan moet? In het artikel is een discussie samengevat, een citaat hieruit: "erfgoed is volgens mij altijd dood. Alleen materieel erfgoed kun je bewaren in huizen, voorwerpen en documenten. Dans en muziek kun je documenteren maar moeten opgevoerd worden. Dus erfgoed is dood, alleen je maakt het levendig door het op te voeren".


Legertje spelen

Weer komt hier het risico van folklore naar voren. Tradities naspelen is niet hetzelfde als de traditie zelf, het is nep en theatraal. Het is een attractie zonder inhoud om toeristen te trekken. Daarnaast wordt het gevaar van het verlies van het dynamische karakter van cultuur genoemd. Een positieve invulling aan deze term komt nu voor het eerst naar voren: "als je folklore beschouwt als een vorm van ergoedbeleving, en niet als een kunstmatig in stand houden van gewoonten en gebruiken, dan is er eigenlijk niet veel op af te dingen". Er wordt weer afgesloten met een aantal voorbeelden van living history.
Share/Bookmark

Geen opmerkingen:

Een reactie posten