Zoals wij al eerder behandelden, is het om veel redenen noodzakelijk dat auteursrechtwetgeving zal veranderen. Ook de overheid bevestigt dit nu in een parlementair rapport van de tweede kamer!
Knelpunten
"De werkgroep is van mening dat het auteursrecht in een soort van crisis verkeert, waarbij wetgeving en nieuwe beleidskaders niet het enige antwoord kunnen zijn van de regering. Het auteursrecht is aan vernieuwing toe. De werkgroep stelt vast dat ook de internationale en Europese regelgeving op het terrein van het auteursrecht verouderd is. Zij constateert dat de nationale oplossingen die de verschillende lidstaten van de Europese Unie kiezen zeer uiteen lopen. Omdat de Europese ontwikkelingen muurvast zitten, meent de werkgroep dat het goed is wanneer Nederland zelf haar visie ontwikkelt op het auteursrecht om daar waar het Europese regelgeving aangaat vervolgens de andere lidstaten warm voor te maken." - Arda Gerkens, e.a., Auteursrechten, een rapport (2009) 36
"Aanbevelingen voor de toekomst
De werkgroep is van mening dat het auteursrecht in zijn geheel aan modernisering onderworpen zal moeten worden. Een eenduidige Europese aanpak van het auteursrecht zal in de ogen van de werkgroep nog niet snel tot stand komen. De individuele lidstaten denken er te verschillend over. Dit sterkt de werkgroep in haar oordeel dat Nederland niet meer moet wachten op voorstellen uit Brussel maar een eigen koers moet gaan varen. Het is onontkoombaar dat activiteiten in Nederland van buitenlandse beheersorganisaties mede onder de werking van het Nederlands auteursrechttoezicht worden gebracht."
Bron: http://www.tweedekamer.nl/images/Eindrapport%20parlementaire%20werkgroep%20auteursrechten_tcm118-189136.pdf
donderdag 18 juni 2009
Abonneren op:
Posts (Atom)