Goed nieuws. Het Nederlands Muziek Instituut (NMI) is van plan om in samenwerking met Muziek Centrum Nederland een portal te maken, dat een overzicht zal geven van muzikaal erfgoed in Nederland.
Er zullen geen genres of verschijningsvormen bij voorbaat worden uitgesloten. Zo kan gedacht worden aan klassiek, pop, jazz en wereldmuziek, maar ook aan religieuze muziek, militaire muziek en entertainment. Bij materialen moet je denken aan papieren erfgoed zoals partituren, handschriften, aan audiovisueel materiaal zoals audiobanden, banden, wasrollen, aan instrument-collecties en aan digitaal ontstaan materiaal.
Ook dient het erfgoed dat wordt opgenomen in het overzicht op een of andere manier voor het publiek toegankelijk te zijn, geheel openbaar dan wel op aanvraag of anderszins.
Verder zegt het NMI eerst een werkdefinitie van muzikaal erfgoed te zullen opstellen:
"In Nederland is de discussie over wat wel en niet tot muzikaal erfgoed moet worden gerekend in volle gang. Het opstellen van een werkbare definitie van muzikaal erfgoed ten behoeve van de samenstelling van een digitale wegwijzer is een eerste stap in dit project. Wij pretenderen niet met dit project alle theoretische en praktische dilemma’s die kleven aan het definiëren van wat wel of niet tot muzikaal erfgoed moet worden gerekend, op te lossen. De wegwijzer is dan ook geen statisch geheel, maar zal ontwikkeld moeten worden voor toekomstig gebruik: als een eenvoudig actueel te houden systeem dat naar de dan geldende inzichten kan worden aangepast.
Doel van het project is a. identificeren/definiëren, b. selecteren en c. verwijzen naar muzikaal erfgoed om het beter toegankelijk te maken voor het publiek. Om dit doel te bereiken wordt een digitale wegwijzer ontworpen waarin voor het gehele muziekveld een overzicht gegeven wordt van de bij Nederlandse instellingen aanwezige archieven en collecties met betrekking tot het Nederlandse muzikale erfgoed.
Een tweede doel van dit project is om met behulp van de resultaten van dit project de kaders bij te stellen voor muzikaal erfgoed en daarop een visie te ontwikkelen. De wegwijzer dient zowel bruikbaar te zijn voor de meer ervaren muziekexpert die weet waarnaar hij op zoek is, als voor de geïnteresseerde leek. Het ontwerp van de te ontwikkelen website zal met diverse gebruikerstypen rekening houden."
Lees hier de complete projectbeschrijving (pdf).
dinsdag 29 juni 2010
Abonneren op:
Posts (Atom)