donderdag 19 maart 2009

Sociale Geschiedenis meets Paradiso

Afspraak met Frank de Jong
Afgelopen maandag waren we op bezoek bij Frank de Jong van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Paradiso was zeker in de beginjaren een sprekend onderdeel van de sociale ontwikkelingen in Amsterdam. En daarmee praktisch ook van de ontwikkelingen in Nederland. In combinatie met de culturele functie is het dus niet verrassend dat het IISG een archief van Paradiso herbergt.

De digitale mogelijkheden zijn er al!
In dit archief bevinden zich met name beleidsstukken en posters. Een hele hoop posters! Deze posters worden op dit moment gedigitaliseerd binnen het project het Geheugen van Nederland (GvN). Uit ons gesprek is gebleken dat het mogelijk zal zijn om deze gedigitaliseerde afbeeldingen te gebruiken voor het project Archief Paradiso. Mits alles met auteursrecht goed is georganiseerd, waarvoor Paradiso de verantwoordelijkheid heeft. Hiervoor hebben we contact opgenomen met Reinier Deinum van het Geheugen van Nederland.

De toekomst is nog simpeler
Ook zal het mogelijk zijn de tegenwoordig digitaal gefabriceerde posters van Paradiso toe te voegen aan het archief. Ontwerpers zullen wel toestemming moeten verlenen voor publicatie. Daarnaast is het wenselijk dat een klein aantal gegevens bij de bestanden wordt gevoegd. Minimaal: Vervaardiger, datum concert, artiest. Het is dan mogelijk om de bestanden digitaal te uploaden naar het IISG. Simpeler kan haast niet.
Share/Bookmark

Geen opmerkingen:

Een reactie posten