maandag 23 februari 2009

HOE kan je muzikaal erfgoed VERZAMELEN


Op de wiki heb ik een inventarisatie gemaakt van verschillende immaterieel erfgoed projecten. Immaterieel erfgoed is het erfgoed wat niet uit materiele objecten bestaat; het zijn verhalen, rituelen, gebruiken, tradities, podium kunsten, etc. Hoe kun je iets verzamelen wat niet tastbaar is? Hoe krijg je deze "objecten" bij elkaar? Dit heb ik onderzocht door te kijken naar verschillende projecten en de wijze waarop zij hun collectie hebben verworven.

Het immateriële erfgoed wordt eigenlijk op twee manieren verzameld:

1. De instelling gaat zelf op zoek, naar dit ontastbaar erfgoed en legt het zelf vast door het op te schrijven, fotograferen of door het te filmen. Voorbeelden van instellingen die dit doen zijn: Imagine IC, Het Maluku Museum, Sportimonium en Furnace Town


2. De instelling krijgt zijn collectie aangereikt. Ze laten weten wat ze in hun collectie willen hebben en plaatsen hiervoor een oproep. Het publiek is zelf verantwoordelijk voor de inhoud (Erfgoed 2.0). Het gaat hier ook om dezelfde objecten alleen de wijze van verzamelen is anders. Voorbeelden van instellingen die oproepen plaatsen zijn: Nine(9), Geheugen van Oost en Living Heritage.


N.B. De instellingen die een oproep voor de verhalen plaatsen laten het niet totaal vrij aan het publiek. Voor het immateriële erfgoed wat zij willen bewaren hebben ze van te voren richtlijnen/sjablonen opgesteld waar het "object" aan moet voldoen.

Share/Bookmark

Geen opmerkingen:

Een reactie posten