dinsdag 31 maart 2009

Web 3.0

We hebben het telkens over web 2.0, maar dat is natuurlijk niet de laatste 'fase' van het internet.

Wat is Web 3.0
De introductie van het semantische web. Het web gaat de inhoud van websites gaat steeds beter 'begrijpen'. Dankzij technische ontwikkelingen kan het web steeds meer voor de gebruiker gaan denken. Verschillende typen data worden met elkaar gecombineerd waardoor het web in staat is om de gebruiker relevante suggesties en adviezen aan te bieden. Het web vervult hiermee een betekenisvolle rol voor de gebruiker.

Verschillen met Web 2.0
De manier waarop Web 3.0 aan het ontstaan is, vertoont een groot verschil met dat van Web 2.0. Waar Web 2.0 veel meer vanuit de gebruiker werd gestimuleerd, wordt Web 3.0 veel meer neergezet door de internetexpert. Bij Web 2.0 wilde de gebruiker graag veel meer te vertellen hebben op het internet. Bij Web 3.0 is het nog maar de vraag of gebruikers het prettig vinden dat het web alles over je weet en daardoor betekenisvol voor je kan zijn. Privacy speelt hierbij een grote rol. Zijn mensen bereid om machines voor ze te laten beslissen? Kunnen gebruikers van het web het waarderen dat er relevante suggesties worden gegeven op basis van privacy gevoelige informatie? Dat is dus nog maar de vraag... (Al is dit al bijhoorlijk merkbaar door het steeds vaker opduikende Google ads...)


Het succes van Web 3.0 is dus enigszins afhankelijk van de manier waarop de gebruikers op deze ontwikkelingen gaan reageren.


Wij zullen met ons onderzoek niet verder ingaan op web 3.0 omdat dit een studie op zich is. Wij trekken hier onze grens, met name omdat web 2.0 juist gaat over de input van gebruikers, wat één van onze doelstellingen is. Hoewel semantische databases wel heel interessant kunnen zijn voor het archief...

Share/Bookmark

Geen opmerkingen:

Een reactie posten