maandag 30 maart 2009

Deelvraag Auteursrecht

Auteursrecht is een lastig droog onderwerp, wat mag je wel met het Paradiso erfgoed en wat niet? Ik ben nog niet klaar met de deelvraag maar dit is een deel van wat ik tot nu toe heb ontdekt.
Op alle content die we tot nu toe hebben geïnventariseerd hebben zit auteursrecht. Zoals Berit vorige week al blogde is geen enkele partij op dit moment tevreden over de auteursrecht situatie, wat is de situatie op dit moment?
  • De posters: de ontwerpers hebben deze gemaakt in opdracht maar niet in loondienst. Zij hebben alle rechten op de posters.
  • Audio(visueel) materiaal van de professional: deze opnames kunnen gemaakt zijn door organisaties zoals 3voor12 of fabchannel. Hiervoor zijn contracten afgesloten met de managers van de bands en daarin staan veel beperkingen vastgelegd. Dit materiaal is in de eerste instantie niet bruikbaar omdat de rechten bij de artiesten liggen.
  • Audio(visueel) materiaal van de amateur: deze opnames hadden in de eerste instantie niet gemaakt mogen worden en het is dus illegaal.
  • Reviews in kranten en tijdschriften off- en online: deze teksten zijn geschreven door journalisten, zij zijn de maker, creeeren iets, hier zit ook auteursrecht op. Het auteursrecht kan liggen bij de maker of de publiceerder. Het ligt eraan of het in loondienst of freelance opdracht is gemaakt.

Hoe kunnen deze problemen ten behoeven van de ontsluiting omzeild of opgelost worden? Het komt erop neer dat hier over en weer afspraken voor gemaakt moeten worden. Alles moet doorsproken worden en vastgelegd! Wat wil je ermee, wat ga je ermee doen, hoe biedt je het aan.
  • creative commons: sommige makers of rechthebbenden kiezen ervoor dat hun rechten onder de creative commons vallen. Dit kan betekenen dat de objecten hergebruikt kunnen worden als het niet voor commerciële doelstellingen is.
  • Contracten: met de ontwerpers van de Paradiso posters zal in de toekomst andere contracten opgesteld moeten worden. In deze contracten zal een punt archief doeleinde moeten komen. Zo staat zwart op wit wat wij willen en dat dit niet ten behoeven van commerciële doeleinde is. Het mooiste zou zijn dat wij alle rechten zouden krijgen maar met hun waarde rekening zullen houden. De creative commons zouden hiervoor ook een uitkomst zijn.
  • Embedding, content van Youtube en Flickr kan je embedden op je website zonder hier problemen mee te krijgen.
  • Opzoeken, een tijdrovende oplossing is elke maker opzoeken om te vragen of je de dingen die je wilt doen met de objecten mag doen en hier afspraken over maken zwart op wit.
Meer is te lezen over auteursrecht op onze wiki.
Share/Bookmark

1 opmerking:

  1. Goed dat je bij dit project zo expliciet aandacht besteedt aan het auteursrecht. Dat gebeurt te weinig. Ik hoop dat je gehoor vindt met je pleidooi voor zorgvuldigheid. Succes verder!

    Pierre Spaninks (voorzitter FreeLancers Associatie)

    BeantwoordenVerwijderen