vrijdag 17 april 2009

Verslagje terugkomdag!

Gisteren gingen we naar een niet zo nuttige maar vooral heel gezellige terugkomdag voor alle afstudeerders van de Reinwardt. Om 13.00 stonden koffie, thee en paaskoekjes voor ons klaar zodat we fris konden beginnen.

Ruben Smit begon met een korte introductie over de inhoud van de dag en wat zakelijke mededelingen. "Het programma is omgegooid maar hier is het nieuwe programma" (die daarvoor al in twee andere versies naar ons verstuurd is).

Peter van Mensch volgende Ruben op met een praatje over: het nut van onze studie, ja de afgelopen 4 jaar hebben nut gehad en over de meerwaarde van zijn modellen. Het liefst zou ik jullie hier al zijn 60 modellen laten zien (scheelt 4 jaar collegegeld en vele studieuren) maar helaas weet ik niet hoe een powerpoint op de blog gezet moet worden en of dit ethisch is, is ook maar de vraag. Om er in te komen, hier een paar basis modellen over functies en opbouw van een culturele instelling (Berit zal jullie verblijden met nog veeeel meer mooie modellen):





Voor de student die de 60 modellen niet meer uit hun hoofd kent, of weet toe te passen worden opfriscursussen verzorgd. Voor ons zijn ze vooral handig bij de deelvraag: Wat is de meerwaarde van (dit) muzikaal erfgoed?

De poster die in de voorgaande blogpost terug te vinden is, hebben we gemaakt voor de twee bijeenkomsten met medestudenten.



De eerste was met gelijkgestemden: projecten die in het zelfde straatje pasten. Wij zaten bij de informatieverzorgers/archivarissen. Iedereen kreeg de kans om zijn project te presenteren aan de hand van de poster en 3 minuten tekst. Je kon de rest van de groep vragen voorleggen waar je tegen aan liep en een succes verhaal delen. Ons grootste probleem is dat we draagvlak binnen de organisatie moeten creƫren... Tip: hier zouden we boeken over kunnen lezen. Oke, dat doen we binnen de 48 dagen die we nog hebben - de weekenden en de tijd die nog over is.



Tips die wij weggaven: maak je onderzoek inzichtelijk, ga naar buiten: praat met professionals, ga naar conferenties, maak visitekaartjes. Kortom: Doe het zoals wij het doen, vooral als je samenwerkt :)

De tweede bijeenkomst was een korte herhaling van de eerste, alleen zaten we hier bij 'ongelijkgestemden'. Nou ja, de mensen die een ander type onderwerp hebben gekozen. We zijn de tweede keer alleen toegekomen aan uitleg over ons project. We eindigde de bijeenkomst met een korte uitleg over wat ons te wachten staat bij de scriptiepresentatie en -verdediging.


Foto: Elsbeth Etty, bron: http://www.4en5mei.nl/mmbase/images/202390/Foto_van_Elsbeth_Etty_in_Buitenhof_.jpg

Hierna stonden bier en wijn voor ons klaar. Helaas waren we allebei ziek, dus het was sinaasappelsap dat de klok sloeg. Na dit avondmaal (jaah jammie jammie ananas :)) konden we debatteren met Elsbeth Etty over het onderwerp Identiteit. Zij was onder andere van mening dat een erfgoedprofessional de geschiedenis niet hoort te romantiseren.

Over Paradiso zei Elsbeth ongeveer het volgende: "Paradiso heeft een eigen mythe en spreekt tot de verbeelding van veel mensen. Voor iedereen is dit dus anders. Wie opgroeit in de provincie heeft een ander beeld van Paradiso dan iemand, die op het Barleaus Gymnasium aan de overkant les krijgt en zijn diploma krijgt uitgereikt in Paradiso. Romantiseren van de geschiedenis is in dat geval onvermijdelijk en bovendien interessant. Tegelijkertijd moet je bewaken dat je het niet mooier doet lijken dan het was!"

(Berit vond het grappig dat dit voorbeeld werd gebruikt, als ex-Barleaan met (inderdaad) een diploma uit de grote zaal van Paradiso.)


...Foto's volgen!


Share/Bookmark

Geen opmerkingen:

Een reactie posten